Koninklijke Harmonie

De harmonie uit het Middenlimburgse Linne is in 1873 opgericht en kan bogen op een zeer rijke historie vol muzikale hoogtepunten. In de bijna 140 jaar van haar bestaan heeft zij zich voortdurend weten te onderscheiden. De diverse kampioenswimpels die het vaandel sieren, zijn de trotse getuigen van haar belangrijkste successen.

Meteen bij de invoering van de concertdivisie kwam het grote harmonieorkest uit in deze hoogste afdeling van de amateurblaasmuziek. De vereniging telt ongeveer 120 leden en beschikt naast een groot harmonieorkest van 70 muzikanten omvat. Vanaf april 2011 is Jacques Claessens uit Schalbruch dirigent van het harmonieorkest. Het Lentekrans Opleidingsorkest (LOL) staat sinds 2007 onder leiding van de uit eigen gelederen afkomstige Hans Janssen.

Na eerder verschillende keren prominent aanwezig te zijn geweest op het mini-WMC heeft Lentekrans in 2005 voor het eerste deelgenomen aan de wedstrijden in de concertdivisie tijdens het “grote” WMC te Kerkrade. Als nieuwe uitdaging werd de strijd aangegaan met verschillende buitenlandse regio-orkesten die over een groot arsenaal aan muzikanten beschikken.Op de slotdag van dit vierjaarlijks muziekfestijn bewees de harmonie na een schitterende uitvoering thuis te horen op dit hoogste internationale podium. Voor een dorpsharmonie als Lentekrans een geweldige prestatie.

Ondanks het bereikte niveau, verloochent de vereniging haar afkomst niet. Integendeel. Tijdens feestelijke gebeurtenissen in Linne is de harmonie steevast van de partij voor de muzikale opluistering. Het zijn uiteindelijk de inwoners en ondernemers van deze gemeenschap waaraan de harmonie haar voortbestaan voor een groot deel te danken heeft.
In de komende jaren zullen de inspanningen zich vooral richten op het realiseren van een bredere bezetting van het opleidingsorkest en het groot harmonieorkest middels een effectief en efficiënt opleidings- en begeleidingsprogramma. Daarnaast op een leuke manier met eigen mensen muziek maken, die uitdagend is zowel voor gevorderde als beginnende muzikanten.